Σπίτι » Παραπλανητική γειτονιά: Ο James Webb φωτογράφισε έναν μοναχικό γαλαξία

Διαφήμιση

Παραπλανητική γειτονιά: Ο James Webb φωτογράφισε έναν μοναχικό γαλαξία

Στον ουρανό της Γης, ο NGC 1559 γειτονεύει με το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου (GMC), έναν δορυφορικό γαλαξία του Γαλαξία μας. Αλλά αυτό είναι απλά ένα τέχνασμα του ματιού. Ο ΓΜΣ απέχει 160 χιλιάδες έτη φωτός από τη Γη και μας πλησιάζει σταδιακά. Η απόσταση από τον NGC 1559 είναι τάξεις μεγέθους μεγαλύτερη και είναι 35 εκατομμύρια έτη φωτός. Ταυτόχρονα, κάθε δευτερόλεπτο αυξάνεται κατά άλλα 1300 χιλιόμετρα.

Στην πραγματικότητα, ο NGC 1559 είναι ένας μοναχικός γαλαξίας, ο οποίος δεν έχει καθόλου στενούς γείτονες και δεν ανήκει σε κανένα σμήνος. Όμως, παρά τη μοναξιά του, ο NGC 1559 εξακολουθεί να είναι ένα πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο.

Όπως και ο Γαλαξίας μας, ο NGC 1559 ταξινομείται ως σπειροειδής γαλαξίας με διασταύρωση. Η εικόνα του JWST δείχνει τους συστρεφόμενους σπειροειδείς βραχίονές του που είναι γεμάτοι με πολλαπλές περιοχές ενεργού σχηματισμού άστρων, καθώς και ένα κέντρο που περιβάλλεται από νέφη θερμού αερίου. Ο NGC 1559 φιλοξενεί επίσης αρκετούς υπερκαινοφανείς αστέρες. Τα τελευταία 40 χρόνια, τέτοια γεγονότα έχουν συμβεί τέσσερις φορές.

μπορεί να σου αρέσει επίσης

Διαφήμιση