Σπίτι » Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα κβάζαρ-ρεκόρ

Διαφήμιση

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα κβάζαρ-ρεκόρ

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν πρόσφατα ένα κβάζαρ ρεκόρ με διάφορους τρόπους. Σε αυτό τους βοήθησε το VLT ESO, εγκατεστημένο στη Νότια Αμερική. Το άρθρο σχετικά με την ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Astronomy.

Κβάζαρ ονομάζονται οι πυρήνες των γαλαξιών, τόσο φωτεινοί που τους βλέπουμε ακόμη και όταν το ίδιο το αστρικό σύστημα δεν είναι ορατό λόγω της τεράστιας απόστασης. Η πηγή αυτής της δραστηριότητας είναι μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα που απορροφά ενεργά ύλη. Ταυτόχρονα, μεγαλώνει και γεννά ακτινοβολία.

Το κβάζαρ J0529-4351 που περιγράφεται στη νέα μελέτη είναι τόσο μακριά από εμάς που η ακτινοβολία από αυτό χρειάζεται 12 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει στη Γη. Ταυτόχρονα στις εικόνες είναι πολύ καλά ορατό – επειδή είναι 500 τρισεκατομμύρια φορές φωτεινότερο από τον Ήλιο. Πιο συγκεκριμένα, τόσο φωτεινός είναι ο δίσκος προσαύξησης με διάμετρο 7 έτη φωτός, που περιβάλλει τη μαύρη τρύπα. Είναι περίπου 15.000 φορές μεγαλύτερη από την τροχιά του Ποσειδώνα.

Αυτός ο δίσκος είναι που κάνει τον J0529-435 το φωτεινότερο γνωστό κβάζαρ. Παρά το γεγονός ότι είναι 17 δισεκατομμύρια φορές φωτεινότερος από τον Ήλιο, δεν μπορούμε να δούμε την ίδια τη μαύρη τρύπα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι εκπληκτική ως προς τις παραμέτρους της. Είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο από όλα τα αντικείμενα αυτής της μορφής. Κάθε μέρα γίνεται κατά μία ηλιακή μάζα βαρύτερη.

μπορεί να σου αρέσει επίσης

Διαφήμιση